Παραμένει εκτός λειτουργίας, επί 4 μήνες, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την αυτόματη έκδοση βεβαίωσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

2015-05-28 13:25

Παραμένει εκτός λειτουργίας, επί 4 μήνες, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την αυτόματη έκδοση βεβαίωσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών
Στη Βουλή έφθασε το θέμα του κλειστού ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ για το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων που είχε αναδείξει πρώτος ο ΑγροΤύπος τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήδη από τις 31 Ιανουαρίου 2015 και για 4 σχεδόν μήνες μέχρι σήμερα το σύστημα συνεχίζει να παραμένει κλειστό με αποτέλεσμα οι παραγωγοί αντί να εκτυπώνουν από τον διαδικτυακό τόπο του ΟΠΕΚΕΠΕ την απαραίτητη βεβαίωση, που πιστοποιεί ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τώρα εξαναγκάζονται σε μεγάλη γραφειοκρατική ταλαιπωρία, αφού πρέπει να προσφεύγουν αρχικά στον Οργανισμό και εν συνεχεία στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ). Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών κ. Παύλος Αραμπατζής, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα αν κινηθεί άμεσα το ΥπΑΑΤ.
Ειδικότερα, ο κ. Αραμπατζής μας εξηγεί ότι το σύστημα δεν λειτουργεί από τις 31 Ιανουαρίου επειδή δεν έχουν “περαστεί” τα οικονομικά στοιχεία του 2014 (από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ) πράγμα θα μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα.
Και συμπληρώνει: «Σήμερα προκειμένου να λάβουμε ένα απλό χαρτί σπαταλάμε τουλάχιστον δύο ημέρες σε ουρές και γραφεία υπηρεσιών. Αυτό είναι απαράδεκτο να συμβαίνει εν έτη 2015.
Επιπλέον ο κ. Αραμπατζής μας ανέφερε ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί εδώ και αρκετό καιρό και ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση.
Για μεγάλη ταλαιπωρία του αγροτικού κόσμου κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας: «Οι αγρότες υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία. Προσπαθούμε να βγάλουμε μια άκρη αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Το χαρτί είναι απαραίτητο για πολλά πράγματα όπως αγορές αγροτικών αυτοκινήτων, μηχανημάτων, ενοικιάσεις και πωλήσεις αγροτεμαχίων, κληρονομικά κ.λπ».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Τσιχήτας κάνει λόγο για μια γενικότερη δυσλειτουργία του συστήματος που αφορά την βεβαίωση η οποία πιστοποιεί ότι κάποιος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Σύμφωνα με τον ίδιο: «το σύστημα αυτό παρουσιάζει πολλές αδυναμίες. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι είναι κλειστό τόσους μήνες αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αυτές οι βεβαιώσεις που μπορεί κάποιος να εκτυπώσει διαδυκτιακά δεν ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις με αποτέλεσμα να πρέπει να προσφεύγουμε και στα ΚΕΠΥΕΛ. Για παράδειγμα δεν ισχύει μόνο αυτή η βεβαίωση αν την χρειάζεται κάποιος για μεταβίβαση χωραφιού. Μάλιστα για την συγκεκριμένη διαδικασία οι εφορίες μας ζητούν επιπλέον έγγραφα από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ».
Για ταλαιπωρία του αγροτικού κόσμου, κάνουν λόγο με ερώτησή τους 27 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων οι Τομεάρχες, Λευτέρης Αυγενάκης και Φωτεινή Αραμπατζή.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών αναφέρει:

Μεγάλη ταλαιπωρία υφίσταται καθημερινά ο αγροτικός κόσμος της χώρας αφού συνεχίζει να παραμένει κλειστό, ήδη από τις 31 Ιανουαρίου 2015 και για 4 σχεδόν μήνες μέχρι και σήμερα, το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση, που σημειωτέον παρατηρείται για πρώτη φορά σε τέτοια χρονική έκταση - στα προηγούμενα έτη το σύστημα δεν παρέμενε κλειστό για περισσότερες από 40 ημέρες - εμποδίζει τους παραγωγούς να προμηθευτούν από τον διαδικτυακό τόπο του ΟΠΕΚΕΠΕ την απαραίτητη βεβαίωση, που πιστοποιεί ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους εξαναγκάζει σε γραφειοκρατική ταλαιπωρία, αφού πρέπει να προσφεύγουν αρχικά στον Οργανισμό και εν συνεχεία στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ).
Ως εκ τούτου οι αγρότες ταλαιπωρούνται άδικα, μιας και αναγκάζονται να μετακινούνται διανύοντας μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και ξοδεύοντας άσκοπα χρόνο και χρήματα για διαδικασίες, που θα όφειλαν να διεκπεραιώνονται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Επιπροσθέτως, το κλειστό ηλεκτρονικό μητρώο, εμποδίζει τους παραγωγούς και μάλιστα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, να προμηθευτούν στον κατάλληλο χρόνο τη σχετική βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να τακτοποιήσουν μία σειρά καθημερινών και καίριων γι’ αυτούς επαγγελματικών θεμάτων, όπως την αγορά καλλιεργήσιμης έκτασης, την αγορά επαγγελματικού αυτοκινήτου, την έγκριση των αιτήσεων για υπαίθριο εμπόριο και λαϊκές αγορές κλπ.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  • Γιατί παραμένει εδώ και τέσσερις σχεδόν μήνες κλειστό το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων;
  • Πότε προβλέπεται να ανοίξει και ποιες άμεσες ενέργειες θα γίνουν από το Υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση;
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
 
Πηγή: www.agrotypos.gr/