Τα χωριά του Βοϊου

Το Όρος Βόιο

 

Το όρος Βόϊο, από το οποίο πήρε την ονομασία της η ομώνυμη περιοχή στην οποία ζούμε, αποτελείται στην ουσία από τέσσερα επιμέρους βουνά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επομένως, δεν πρόκειται για ένα ομοιογενές όρος, αλλά για μία οροσειρά με διεύθυνση Βορρά – Νότου, όπως και η υπόλοιπη Πίνδος. Το μήκος του φθάνει τα 45 και το πλάτος του τα 30 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα πιο δασωμένα βουνά της Ελλάδας, με δασοκάλυψη που πλησιάζει το 80%. Οι αρχαίοι Έλληνες γεωγράφοι χαρακτήριζαν με αυτό το όνομα ολόκληρη την Πίνδο. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του βουνού είναι το πλήθος και το ιδιαίτερο σχήμα των κορυφών του, κάτι που οφείλεται στους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Η διάταξη των πετρωμάτων του είναι από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με αποτέλεσμα οι δυτικές πλαγιές να είναι ιδιαίτερα απόκρημνες, ενώ οι ανατολικές περισσότερο ομαλές και δασωμένες, αποτελώντας σπάνιο βιότοπο για θηλαστικά όπως ο λύκος, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο και η καφετιά αρκούδα. Από το Βόιο πηγάζει ο Αλιάκμονας και οι σημαντικότεροι παραπόταμοί του, ο ‘Πραμόριτσα’, το ‘Βέλος΄ και ο Βενέτικος, καθώς και ο ‘Σαραντάπορος’, βασικός παραπόταμος του Αώου.

Περιλαμβάνει τον κύριο κορμό, με εντυπωσιακά πλούσια βλάστηση, που ξεκινά κατά μήκος της λεκάνης που σχηματίζεται μεταξύ του ‘Νεστορίου’ και του χωριού ‘Πεύκος’ της Καστοριάς, διασχίζει την Κοζάνης και καταλήγει στα Γρεβενά. Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται  στην Καστοριά όπου πολλοί το συγχέουν εσφαλμένα με το Γράμμο, μιας και τόσο γεωγραφικά όσο και γεωλογικά το Βόϊο αποτελεί ξεχωριστό βουνό. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι αποτελείται από δύο ομώνυμες κορυφές ίσου ύψους, το ‘Παλιοκρημίνι’ (υψόμ. 1812μ.) και τον ‘Προφήτη Ηλία Ζουπανίου’ (υψόμ. 1810μ.). Την τρίτη υψηλότερη κορυφή αποτελεί το ‘Πετρίτσι’ (υψόμ. 1784μ.) και την τέταρτη ο ‘Πύργος Κοτύλης’ (υψόμ. 1767μ.). Ολόκληρη η κορυφογραμμή του κυρίως κορμού από τον ‘Προφήτη Ηλία’ και βόρεια μέχρι τον ‘Πύργο Κοτύλης’ αποτελεί το υψηλότερο τμήμα του όρους με πλήθος κορυφών πάνω από τα 1600 μέτρα, σχηματίζοντας στα δυτικά με το Γράμμο την κοιλάδα του Σαραντάπορου.

Το δεύτερο μεγάλο τμήμα του είναι τα ‘Όντρια’, τα οποία έχουν κάθετη διεύθυνση στον κύριο κορμό, τέμνοντας το βουνό στην περιοχή βόρεια του ‘Παλιοκρημινίου’ και καταλήγοντας στην περιοχή του Άργους Ορεστικου, λίγα χιλιόμετρα πριν την πόλη της Καστοριάς. Υψηλότερες κορυφές είναι η ‘Μεγάλη Οτρά’ (υψόμ. 1589μ.) και η ‘Μικρή Οτρά’ (υψόμ. 1530μ.), όπου το τοπίο είναι αξιόλογα παράξενο λόγω της επίπεδης πλατφόρμας που σχηματίζεται. Στην περιοχή αυτή, όπου η βλάστηση είναι οργιώδης, βρίσκονται τα περισσότερα ‘Καστανοχώρια’ του Βοΐου.

Παράλληλα με τον κύριο κορμό, ξεκινώντας από την ευρύτερη περιοχή του ‘Επταχωρίου’ και καταλήγοντας στο ‘Δοτσικό’ σχηματίζεται ο κατάφυτος σε μεικτά δάση ‘Τάλιαρος’. Σε αυτή την περιοχή το Βοϊο συναντιέται με τους ορεινούς όγκους του ‘Σμόλικα’ στο Νότο και του ‘Γράμμου’ στο Βορρά. Υψηλότερη κορυφή του είναι ο ‘Θανασούλας’(υψόμ. 1537μ.), κάτω σχεδόν από τον ‘Προφήτη Ηλία Ζουπανίου’. Από τον Τάλιαρο πηγάζει στα ανατολικά του το ‘παλιομάγερο’ και στα δυτικά του ο Βενέτικος.

Τέλος, το χαμηλότερο τμήμα αποτελεί η διαδοχική και πολυδιακλαδόμενη πτυχωμένη λοφοσειρά Πολυκάστανου – Αυγερινού – Τσοτυλίου με πολλές όμως κορυφές να ξεπερνούν τα 1000 μέτρα. Εδώ σχηματίζονται οι κυρίως κοιλάδες του Πραμόριτσα και το Βέλους και τα πλούσια ορεινά και παραποτάμια δάση εναλλάσσονται συνεχώς με βοσκοτόπια. Σε αυτή την περιοχή είναι εγκατεστημένοι και οι περισσότεροι ημιορεινοί και ορεινοί οικισμοί του Βοΐου. Το ορεινό αυτό σύμπλεγμα έχει ακανόνιστη διεύθυνση, αλλά σε γενικές γραμμές ακολουθεί την πορεία του κύριου όγκου, καταλήγοντας και αυτό στην περιοχή των Γρεβενών.

 Πηγή:Οικολογική Κίνηση  Κοζάνης

 Η περιοχή στην οποία ζούμε και αναπνέουμε,και χαιρόμαστε κάθε κομμάτι της καθημερινά,πήρε το όνομα της από το ομώνυμο αυτό όρος,η περιοχή του Βοΐου,η οποία ξεκινά από  την Σιάτιστα και καταλήγει στον Πεντολόφο,και στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα πρόκειτε να γίνει μια προσπάθεια καταγραφής της περιοχής με την βοήθεια του φωτογραφικού φακού,θα υπάρξουν πανοραμικές φωτογραφίες από όλο το Βόιο,αλλά και επιμέρους φωτογραφίες όλων των οικισμών και πόλεων,που βρίσκονται  μέσα στα όρια του,και αναφορά τόσο στο φυσικό περιβάλλον και ομορφιά που έχει να αναδείξει η περιοχή μας αλλά και στην ιστορία της.

 

Κώστας Βασιλειάδης.

 

 Μία φωτογραφία του Σινιάτσκου, απο την περιοχή της Νεάπολης, κοντά στο Καλλιστράτι (χωριό της Νεάπολης).

 

 


 
Εδώ έχουμε την κορυφή του Σινιάτσκου της επαρχίας Βοΐου,όπου και αυτή η λήψη πραγματοποιήθηκε από απέναντι στα 1370 μέτρα από την περιοχή της Αναλήψεως στην Γαλατινή.

 

 

 

 Ο τόπος μας έχει πολλά και καλά στοιχεία, τα οποία σιγά σιγά, θα αναδεξουμε. Σήμερα δώσαμε ένα παράδειγμα για το τη πρόκειτε να γίνει στην συνέχεια, και ελπίζω να μας ακολουθήσετε σε αυτό μας το ταξίδι.

 

Οι διαχειριστές της διαδικτυακής κοινότητας  του Βοΐου
              

 Από το σχέδιο «Καποδίστριας» στο σχέδιο … «Καλλικράτης»

Το Σχέδιο ή ο Νόμος ¨Καποδίστρια¨

Το 1997 η τότε Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην  ψήφιση του Νόμου 2539/97 σύμφωνα με τον οποίο έγινε συνένωση κοινοτήτων σε μεγαλύτερους δήμους με σκοπό τη βελτιστοποίηση της δημόσιας διοίκησης στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.Νέος όρος που εισήγαγε ο Νόμος Καποδίστρια είναι τα Δημοτικά Διαμερίσματα (οι παλαιές κοινότητες).
Ο νόμος αυτός πήρε το όνομά του από τον Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος μετά την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς.
Λόγω της κατάργησης των κοινοτήτων έτυχε σημαντικής αντίδρασης σε ορισμένες περιοχές.
Το 2006 με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ξεχωριστές Κοινότητες τα Ζωνιανά Ρεθύμνου.το Βραχάσι Λασιθίου,η Τσαρίτσανη Λάρισας και η διευρυμένη Κοινότητα Πεντάλοφου Βοΐου.
Στην Νέα μορφή που πήρε τότε οι τοπική αυτοδιοίκηση στην περιοχή του Βοΐου είχαν δημιουργηθεί τέσσερις δήμοι με τα δημοτικά διαμερίσματα για τον καθένα,και μία διευρυμένη κοινότητα αποτελούμενη από τέσσερα κοινοτικά διαμερίσματα.

 Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΒΟΪΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ 1997 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ¨

ΔΗΜΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ  www.siatista.gr



Η Σιάτιστα είναι νεότερη κωμόπολη και για τον πρώτο συνοικισμό δεν υπάρχει κανένα γραπτό μνημείο που να αναφέρει την κτίση του. Από την παράδοση μόνο γνωρίζουμε ότι στην περιοχή κάλυπταν απέραντα δάση, άρα ήταν περιοχή πλούσια σε βλάστηση που δεν ήταν δυνατό να μείνει ανεκμετάλλευτη από τους βοσκούς της εποχής. Έτσι κοντά στις πηγές “Βρέτος”, “Ψαρά” και “Τσιποτούρα” που σώζονται ασήμαντα ίχνη συνοικισμού, έφτιαξαν οι βοσκοί καλύβες που τις ονόμασαν “καλύβια”, ονομασία που δίνεται συχνά στα χωριά που μένουν τσοπάνηδες.
Ο Δημήτριος Κανατσούλης αναφέρει ότι στη θέση που είναι σήμερα κτισμένη η Σιάτιστα, προϋπήρξε ένας αρχαίος οικισμός, ίσως ελιμιωτικός και ιδρύθηκε μετά την εγκατάσταση των Ελιμιωτών στην κοιλάδα του ποταμού Αλιάκμονα στο μεταίχμιο της Ελιμείας και Ορεστίδας και μάλιστα πάνω σε μια ορεινή διάβαση που συνέδεε τις δύο περιοχές. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγείται από την ανακάλυψη δύο αρχαίων τάφων, ενός στη Γεράνεια και ενός στη Χώρα. Ο δεύτερος περιείχε απολιθωμένους σχεδόν σκελετούς, που ο ένας μάλλον ανήκε σε γυναίκα, κρίνοντας από τα κτερίσματα που βρέθηκαν (ένα περιδέραιο και δύο αγγεία). Δεν ξέρουμε αν αυτού του οικισμού αποτελεί συνέχεια η σημερινή πόλη.



Σιάτιστα


Δ.δ Μικρόκαστρο


Δ.δ Παλαιόκαστρου


Δ.δ Δαφνερόυ
 
ΔΗΜΟΣ ΑΣΚΙΟΥ  www.askio.gr



Ο δήμος Ασκιού είναι δήμος του νομού Κοζάνης. Βρίσκεται στο βόρειοδυτικό τμήμα του νομού και απλώνεται πάνω στον ορεινό όγκο του Άσκιου. Αποτελείται από 6 δημοτικά διαμερίσματα, καταλαμβάνει έκταση 196,6 Km2 και έχει συνολικό πληθυσμό 5130 κατοίκους (απογραφή 2001). Έδρα του δήμου είναι το Καλονέρι.
Ο δήμος αποτελείται από τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς (σε αγκύλη ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001):


Δ.δ. Γαλατινής -- η Γαλατινή [ 2.092 ]


Δ.δ. Ερατύρας -- η Εράτυρα [ 1.406 ]


Δ.δ. Καλονερίου -- το Καλονέριον [ 579 ]


Δ.δ. Πελεκάνου -- ο Πελεκάνος [ 523 ]


Δ.δ. Σισανίου -- το Σισάνιον [ 348 ]


Δ.δ. Ναμάτων -- τα Νάματα [ 182 ]
 
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ  www.neapolikoz.gr



Ο Δήμος Νεάπολης είναι ένας δήμος του νομού Κοζάνης. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού. Καταλαμβάνει έκταση 238.277 στρεμμάτων και έχει (πραγματικό) πληθυσμό 5.121 κατοίκους. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία . Έδρα του είναι η Νεάπολη, από την οποία πήρε και το όνομά του.


Στο δήμο περιλαμβάνονται τα εξής 21 δημοτικά διαμερίσματα:


Δ.δ. Νεάπολης
η Νεάπολη
το Μελιδόνι


Δ.δ. Αηδονοχωρίου
το Αηδονοχώρι
το Καλλιστράτι


Δ.δ. Αλιάκμονος -- ο Αλιάκμονας


Δ.δ. Αξιοκάστρου
το Αξιόκαστρο
το Κλήμα


Δ.δ. Ασπρούλας
η Ασπρούλα
το Κρυονέρι


Δ.δ. Βελανιδιάς
η Βελανιδιά
η Στέρνα


Δ.δ. Δρυοβούνου -- το Δρυόβουνο


Δ.δ. Λευκοθέας -- η Λευκοθέα


Δ.δ. Μεσολόγγου -- ο Μεσόλογγος


Δ.δ. Μολόχας -- η Μολόχα


Δ.δ. Πεπονιάς -- η Πεπονιά


Δ.δ. Περιστέρας -- η Περιστέρα


Δ.δ. Πλατανιάς -- η Πλατανιά


Δ.δ. Πολυλάκκου -- το Πολύλακκο


Δ.δ. Πυλωρίου -- το Πυλώριο


Δ.δ. Σημάντρου -- το Σήμαντρο


Δ.δ. Σκαλοχωρίου -- το Σκαλοχώριο


Δ.δ. Τραπεζίτσης
η Τραπεζίτσα
 η Παναρέτη


Δ.δ. Χειμερινού -- το Χειμερινό


Δ.δ. Χορηγού
ο Χορηγός
η Παναγία
 
ΔΗΜΟΣ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ     www.tsotili.gr



Ο δήμος Τσοτυλίου είναι δήμος του νομού Κοζάνης. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού ανάμεσα στους νομούς Γρεβενών και Καστοριάς . Αποτελείται από 19 δημοτικά διαμερίσματα, καταλαμβάνει έκταση 239,8 Km2 και έχει συνολικό πληθυσμό 4.753 κατοίκους (απογραφή 2001). Έδρα του δήμου είναι το Τσοτύλι.
Ο δήμος αποτελείται από τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς (σε αγκύλη ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001):


Δ.δ. Τσοτυλίου [ 1.596 ]
 το Τσοτύλιον [ 1.596 ]
 το Ρόκαστρον [ 0 ]


Δ.δ. Αγιάσματος [ 204 ]
 ο Άγιος Θεόδωρος [ 70 ]
 το Αγίασμα [ 34 ]
 η Αχλαδέα [ 57 ]
το Κοιλάδιον [ 43 ]


Δ.δ. Αγίων Αναργύρων -- οι Άγιοι Ανάργυροι [ 49 ]


Δ.δ. Ανθούσης [ 70 ]
η Ανθούσα [ 54 ]
η Τριάδα [ 16 ]


Δ.δ. Ανθοχωρίου [ 182 ] 
το Ανθοχώριον [ 108 ] 
το Παρόχθιον [ 0 ]
 το Φυτώκιον [ 74 ]


Δ.δ. Αυγερινού -- ο Αυγερινός [ 386 ]


Δ.δ. Βουχωρίνας -- η Βουχωρίνα [ 79 ]


Δ.δ. Βροντής [ 161 ]
 η Βροντή [ 94 ]
 η Απιδέα [ 41 ]
 το Λευκάδιον [ 26 ]


Δ.δ. Δαμασκηνιάς -- η Δαμασκηνιά [ 306 ]


Δ.δ. Δάφνης -- η Δάφνη [ 60 ]
 
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ



Πεντάλοφος


Βυθός


Δίλοφο


Αγ. Σωτήρας


Το Σχέδιο ¨Καλλικράτης¨.

Τα χρόνια πέρασαν,οι κάτοικοι των περιοχών της περιφέρειας ,συνήθισαν αυτήν την μορφή της τοπικής αυτοδιοίκησης,αλλά μάλλον οι προσδοκίες,για βελτιστοποίηση της δημόσιας διοίκησης στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν επιτεύχθηκαν και σήμερα το 2010 η ίδια κυβέρνηση που εφάρμοσε τον Νόμο ¨Καποδίστρια¨ έρχεται να εφαρμόσει ένα καινούριο σχέδιο με την ονομασία αυτήν την φορά ¨Καλλικράτης¨,το όνομα ενός εκ των δύο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα. Σύμφωνα με το καινούριο σχέδιο καταργούνται οι Νομαρχίες και δημιουργούνται  οι Περιφέρειες και ο κόσμος θα εκλέγει πια τον περιφερειάρχη της περιοχής που ζει,και προχωρά το σχέδιο στην συνένωση των δήμων στους Νομούς, δημιουργώντας λίγους αλλά μεγαλύτερους,έχοντας έτσι την ελπίδα ότι αυτήν την φόρα το σχέδιο αυτό θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στην περιοχή μας σύμφωνα με το σχέδιο δημιουργείται η Περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας και για την Κοζάνη Συστήνονται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Κοζάνης με έδρα την Κοζάνη και ιστορική έδρα την Αιανή, αποτελούμενος από τους δήμους α. Κοζάνης β. Αιανής γ. Ελιμείας δ. Δημητρίου Υψηλάντη ε. Ελλησπόντου, οι οποίοι καταργούνται.

2. Δήμος Βοΐου με έδρα τη Σιάτιστα και ιστορική έδρα τη Νεάπολη, αποτελούμενος από τους δήμους α. Σιάτιστας β. Νεάπολης γ. Τσοτυλίου δ. Ασκίου και την κοινότητα Πενταλόφου, οι οποίοι καταργούνται.

3. Δήμος Εορδαίας με έδρα την Πτολεμαΐδα, αποτελούμενος από τους δήμους α. Πτολεμαΐδας β. Βερμίου γ. Μουρικίου δ. Αγίας Παρασκευής και την κοινότητα Βλάστης, οι οποίοι καταργούνται.

4. Δήμος Βελβεντού - Σερβίων με έδρα τα Σέρβια, αποτελούμενος από τους δήμους α. Σερβίων β. Καμβουνίων γ. Βελβεντού και την κοινότητα Λιβαδερού, οι οποίοι καταργούνται.

 

 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Kallikraths

 

 

 

 

 

 

 

 

Α
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Μπανια)
ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ (ΣΒΟΛΙΑΝΗ)
ΑΓΙΑΣΜΑ
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ (Βροστιανη)
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΤΣΑΡΙΣΤΑ)
ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙ
ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ
ΑΝΘΟΥΣΑ (ΡΕΖΝΑ)
ΑΝΘΟΧΩΡΙΟΝ
ΑΞΙΟΚΑΣΤΡΟ
ΑΠΙΔΕΑ
ΑΣΠΡΟΥΛΑ
ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ
ΑΧΛΑΔΙΑ (ΜΑΖΓΚΑΝ)

Β
ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ
ΒΟΥΔΩΡΙΝΑ
ΒΟΥΧΩΡΙΝΑ
ΒΡΟΝΤΗ
ΒΥΘΟΣ (ΝΤΟΛΟΣ)

Γ
ΓΑΛΑΤΙΝΗ
ΓΛΥΚΟΚΕΡΑΣΙΑ

Δ
ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ
ΔΑΦΝΕΡΟ
ΔΑΦΝΗ
ΔΙΛΟΦΟ (ΛΙΜΠΟΧΟΒΟ)
ΔΙΧΕΙΜΑΡΡΟΝ (ΡΕΝΤΑ)
ΔΡΑΓΑΣΙΑ (ΔΙΣΛΑΠΟ)
ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ

Ε
ΕΡΑΤΥΡΑ

Ζ
ΖΩΝΗ (ΖΑΝΤΣΙΚΟ)  

Κ
ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΙ
ΚΑΛΟΝΕΡΙ
ΚΛΕΙΣΩΡΕΙΑ (ΤΡΑΠΟΤΟΥΣΤΙ)
ΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΛΑΔΙ (ΤΣΑΒΑΛΕΡ)
ΚΟΡΥΦΗ (ΜΠΟΡΣΙΑ)
ΚΡΙΜΙΝΙ
ΚΡΥΟΝΕΡΙ

Λ
ΛΕΥΚΑΔΙ
ΛΕΥΚΟΘΕΑ
ΛΕΥΚΗ (ΣΑΡΟΤΣΑΝΗ)
ΛΙΚΝΑΔΕΣ
ΛΟΥΒΡΗ
ΛΟΥΚΟΜΙ
  
Μ
ΜΕΛΙΔΟΝΙ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΟΣ
ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟ
ΜΟΛΟΧΑ
ΜΟΡΦΗ (ΜΟΙΡΑΣΑΝΗ)  

Ν
ΝΕΑ ΣΠΑΡΤΗ
ΝΕΑΠΟΛΗ
ΝΑΜΑΤΑ

Ο
ΟΜΑΛΗ

Π
ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
ΠΑΝΑΡΕΤΗ
ΠΑΡΟΧΘΙΟΝ
ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ
ΠΕΠΟΝΙΑ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ
ΠΛΑΚΙΔΑ (ΛΑΜΠΑΝΙΤΣΑ)  
ΠΛΑΤΑΝΙΑ
ΠΟΛΥΚΑΣΤΑΝΟ (ΚΛΙΠΙΣΤΗ)  
ΠΟΛΥΛΑΚΚΟΣ
ΠΥΛΩΡΙΟΝ

Ρ
ΡΟΔΟΧΩΡΙ

 

Ετικέτες

  1. Λουκόμι
  2. Περιστέρα
  3. Αξιόκαστρο
  4. Πυλωρί
  5. Πανάρετη
  6. Κλήμα
  7. Τραπεζίτσα
  8. Πεπονιά
  9. Αλιάκμονας
  10. Φυτώκι
  11. Ρόκαστρον
  12. Παρόχθιο
  13. Καλλιστράτι
  14. Ανθοχώρι
  15. Δαμασκηνιά
  16. Καλλονή Γρεβενων
  17. Κυπαρίσσι (Μπίσιοβο) Γρεβενών
  18. Αγιος Κοσμάς Γρεβενών
  19. Ροδοχώρι
  20. Φράγμα Πραμόριτσας
  21. Αγία Τριάδα
  22. Ανθούσα
  23. Τριάδα
  24. Διχείμαρο
  25. Ανθηρό Καστοριάς
  26. Ταξι
  27. Δασύλλιο
  28. το βόιον
  29. Γλυκοκερασιά
  30. Κριμίνι
  31. Αγίασμα
  32. Αγία Σωτήρα
  33. Δίλοφο
  34. Μεταμόρφωση Κοζάνης
  35. Σιάτιστα
  36. Νόστιμο Καστοριάς
  37. Πλακίδα
  38. Αγιος Ηλίας Καστοριάς
  39. Κερασώνα
  40. Σπήλιος
  41. Βυθός
  42. Άγιος Ηλίας Καστοριάς
  43. Διαλεκτό
  44. Βλάστη
  45. Πεντάλοφος
  46. Βογατσικό
  47. Βέλος Καστοριας (Βοΐου)
  48. Σκαλοχώρι
  49. Βροντή
  50. Κρυονέρι
  51. Ασπρούλα
  52. Στέρνα
  53. Βελανιδιά
  54. Δρυόβουνο
  55. Λευκοθέα
  56. Μεσόλογγος
  57. Μολόχα
  58. Πλατανιά
  59. Σήμαντρο
  60. Λευκάδι
  61. Χειμερινό
  62. Χορηγός
  63. Πολύλακκος
  64. Νάματα
  65. Σισάνι
  66. Πελεκάνος
  67. Καλονέρι
  68. Εράτυρα
  69. Γαλατινή
  70. Δαφνερό
  71. Παλαιόκαστρο
  72. Δάφνη
  73. Αχλαδιά
  74. Κοιλάδι
  75. Λικνάδες
  76. Λεύκη
  77. Δραγασιά
  78. Κορυφή
  79. Μόρφη
  80. Βουχωρίνα
  81. Βουδωρίνα
  82. Σταυροδρόμι
  83. Αγιοι Ανάργυροι
  84. Μικρόκαστρο
  85. Πολυκάστανο
  86. Αυγερινός
  87. Χρυσαυγή
  88. Αηδονοχώρι
  89. Μελιδόνι
  90. Νεάπολη
  91. Τσοτύλι
  92. Ομαλή
  93. Πυλωρί.
  94. Απιδέα